– Det jeg skriver, er ekte

07.12.2022
– Det jeg skriver, er ekte
Lyrikkforlaget
Roelien Sigrid de Jong

– Når jeg leser andre sine dikt, føler jeg meg ofte ydmyk.

Hvordan kan jeg gi ut mine skriblerier, når det finnes så mange gode diktere der ute? Hva har jeg å bidra med? spør Roelien Sigrid de Jong. Hun har et klart mål med sin debutbok Alt er bare snø.

 

– Det jeg skriver, er ekte. Jeg bruker mitt språk, mine ord, og jeg er meg selv når jeg skriver. Jeg skriver om det jeg har kjennskap til, det er ektefølt og opplevd. Jeg er til stede i diktene mine. Det er mer enn en lek med ord og språklige virkemidler. Jeg har noe jeg vil uttrykke, sier de Jong.

Roelien Sigrid de Jong beskriver seg selv som et typisk familiemenneske.

– Jeg er veldig glad i å tilbringe tid med familien enten rundt middagsbordet, rundt et brettspill på hytta og ikke minst når vi er ute og reiser. Jeg er også veldig glad i å være sammen med venner og prøver å treffe dem ofte. Jeg er nok generelt glad i folk, smiler hun.

Dette manifesterer seg i lærerjobben hennes.

– Jeg er kjempeheldig som får ta del i de unges liv. Jeg underviser i norsk og tysk, og jeg er nok over gjennomsnitt interessert i språk.

 

Bokdebutanten har alltid likt å skrive, og har gjort det siden hun var liten.

– Jeg kan skrive bare for gøy, men ofte er det for å bearbeide følelser eller opplevelser. Det er som om ordene bare dukker opp i hodet mitt og så må jeg skrive dem ned. Det kan være en ensom, naken bjørk som får meg til å tenke på noe i mitt eget liv, eller så kan det være at jeg trenger å få satt ord på noe jeg bærer på, forklarer de Jong.

– Diktene i boken Alt er bare snø er en del av de diktene jeg har skrevet de siste fire årene. Det har vært noen tunge år for familien min på grunn av sykdom. Mye av det jeg har skrevet disse årene, er preget av det. Noen av diktene er knyttet til min egen fortid. Det er også noen dikt der som handler om de lysere sidene ved livet. Det har alltid vært en styrke for meg at jeg har kunnet se dem også, forklarer forfatteren.

 

Diktene i Alt er bare snø ble ikke skrevet med tanke på at et større publikum skulle lese dem. Etter utallige oppfordringer fra venner og kjente, valgte Roelin Sigrid de Jong å gi dem ut i bokform likevel.

– Jeg tror noe av det vi setter pris på når vi leser dikt, er følelsen av gjenkjennelse. Det er trøst i å lese at andre har opplevd det samme som en selv. Noen ganger kan et dikt gjøre deg klar over følelser du ikke visste du hadde, engang. Jeg håper at noen av dem som leser mine dikt, får slike opplevelser. Diktene passer for alle, for alle har vel opplevd skyggesidene av livet på en eller annen måte. Jeg tror likevel at man bør ha kommet i tenårene før man forstår og setter pris på denne type dikt. 

 

Forfatterspiren forsikrer at det kommer mer fra hennes penn, på den ene eller andre måten.

– Jeg kommer alltid til å skrive. Det er en naturlig del av meg. Jeg vet ikke om det blir flere bokprosjekter, det har jeg ikke tenkt over. Akkurat nå er jeg bare så takknemlig over å ha fått lov til å samarbeide med Lyrikkforlaget om dette prosjektet. Det har vært utrolig hyggelig og lærerikt.

 

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...