Analyserer skyggesiden av velstandssamfunnet

12.05.2023
Analyserer skyggesiden av velstandssamfunnet
Lyrikkforlaget
May Hilde Schjong

May Hilde Schjong tar for seg skyggesidene av det prestisjetunge og velstående samfunnet vi lever i når hun nå debuterer med diktsamlingen Ser deg.

– I diktene mine presenterer jeg små drypp som kan gi rom for refleksjon over hvilke verdier som styrer oss, sier Schjong. – Håpet er å nå ut til barn og unge, for å overbevise om at de er mer enn bra nok som de er. Håpet mitt er at vi voksne tenker over hvordan vi bedre kan forebygge alle skyggesidene. For de er der. Skal vi tro statistikken kommer helsehjelpen for sent og fungerer uansett kun som brannslukking. Det er på tide å tenke over hvordan vi bruker tiden vår og hvordan vi bedre kan forebygge, forklarer forfatteren.

 

Holdt 1. mai-tale ved flaggstanga

Hennes engasjement for utviklingen i samfunnet har vært tilstedeværende helt fra barndommen.

For å gi en beskrivelse av meg selv, er det fristende å starte med et par små historier fra barndommen. Min teft for dikt og det som rører seg i samfunnet, kom tidlig. Det første diktet jeg skrev, kom allerede som 10-åring. Jeg hadde da irritert meg over en litt sur nabo, han «som alltid hadde persiennene nede når familien var til stede». Senere, ved 12-årsalderen, holdt jeg 1. mai-tale ved flaggstanga i bestemors hage, med bestemor og min venninne Inger, som tilhørere. Politiker Helge Seip fikk gjennomgå den gangen, flirer May Hilde Schjong.

– Senere, gjennom ungdomstid og hele mitt voksne liv, har jeg fortsatt å skrive. Jeg var bosatt en lang periode på Averøya i Møre og Romsdal. Der var jeg aktiv som skribent i en revygruppe gjennom ti år. Fantastiske, gode minner.

Nå har Schjong blitt 62 år, og hun har vært bosatt i Røyken de siste 25 årene. Hun er gift, har fire barn og tre barnebarn.

– Familien er det viktigste i livet mitt, og jeg har en empatisk personlighet. Eldstejenta ble født da jeg var 22 år, og yngstemann da jeg var 42 år. Det sier seg selv at jeg, i kombinasjon med jobb, har hatt et travelt liv siden jeg ble mamma. Det har allikevel blitt satt av tid til turer og opplevelser i naturen. Vinterstid er det ski som gjelder.

 

Mange inspirasjonskilder

Inspirasjonen til debutboka Ser deg har kommet sigende i form av livserfaringer.

Det har etter hvert blitt bedre tid til å tenke igjennom erfaringene man har hatt gjennom livet. Jeg fikk en skade etter et fall på ski i 2015, og det tok lang tid å komme seg til hektene etter det. Det er utvilsomt utendørs fysisk aktivitet som har vært min beste medisin etter dette, og jeg har blitt mer bevisst på å sette av tid til det som er mest viktig i hverdagen. Det var sist høst jeg forsto at mange av mine dikt hadde et verdigrunnlag som kunne samles i en bok. Inspirasjon er hentet både fra naturen, egne opplevelser og fra erfaringen gjennom arbeidslivet. Selvsagt har noen av de største, for eksempel Hans Børli og Haldis Moren Vesaas, vært til stor inspirasjon. De har skrevet mange vakre dikt, smiler Schjong.

 

Rim og rytme

Hun mener boka skiller seg ut fra andre diktsamlinger ved at de fleste av diktene er skrevet på rim, og med en god rytme.

– Dette tror jeg vil gjøre diktene mer lettleste for både barn og eldre. Jeg bruker også egne bilder.

Schjong holder døra på gløtt for nye prosjekter.

– Mitt samfunnsengasjement er vedvarende, og jeg har fortsatt mye usagt. Det er tema i diktsamlingen som ikke er berørt eller som fortjener å få større oppmerksomhet. Det er derfor mulighet for at det kommer mer fra meg.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...