Ikke fullt så sjenert

12.05.2023
Ikke fullt så sjenert
Lyrikkforlaget
Kari Gunhild Valberg

Kari Valberg var en stille og sjenert ungdom. Nå har hun blitt en stille og ikke fullt så sjenert godt voksen. Det kommer tydelig til uttrykk i diktsamlingen Dikt og forbainna tøv.

– Naturlig nok skriver jeg om tema som ligger langt fram i frontallappen hos en dame i 60-årene: kropp og hukommelse som skranter, forklarer Valberg.

Hun går ofte tur med hund i nærmiljøet (eller «dasser rundt», som hennes fysioterapeut kaller det). Dette fører til nye oppdagelser.

– Det går jo ikke så fort på disse turene, og da er det lett å oppdage de små ting som dukker opp i landskapet. Da hender det ofte at jeg må stoppe helt opp og taste inn noen «interessante formuleringer» på mobilen. Da er veien kort til debattsidene i lokalavisa, flirer Valberg.

 

Mange interesser

Valberg er utdannet landskapsarkitekt. Hun jobbet på kulturkontoret i Bodø i flere år, før hun hoppet over til byplankontoret. Nå nyter Valberg pensjonisttilværelsen.

– Jeg har mange interesser. Haging, korsang, maling, skriving. Jeg har én hund, én katt og ni hagehøner, og er levende opptatt av natur- og miljø, forteller Valberg, som er gift og har tre voksne barn og ett barnebarn.

 

Ikke tålmodighet til roman

Diktdebutanten har alltid hatt interesse for skriving. For en tid tilbake tok hun samlingsbasert journalistikk ved Nord universitet. Hun har skrevet et utall dikt og bursdagssanger, og har også næret en drøm om å skrive en kriminalroman. Akkurat dét prosjektet har det ikke blitt noe av.

– Jeg har ikke tålmodighet til å gjennomføre et slikt prosjekt, sukker Valberg.

Det hun derimot har tålmodighet til, er å skrive dikt. Den aktive pensjonisten har sendt inn dikt til lokalavisa i flere år, noe som har resultert i positive tilbakemeldinger fra kjenninger og fremmede.

– De har utfordra meg på å gi ut diktbok, og nå har det endelig skjedd, smiler Valberg, som også har gått på skrivekurs og er med i en skrivesirkel med andre vordende forfattere.

 

Flere prosjekter

Dikt og forbainna tøv er humoristisk illustrert av forfatterens sønn, Karl Nygård. Også neste prosjekt fra Kari Valberg vil inneholde et kunstnerisk element i form av det visuelle, nemlig fotodikt.

– Jeg har tanker om et samarbeid med min bror, Knut Valberg. Han er en dyktig fotograf. Da er det snakk om en fotodiktbok. Knut har gitt ut en fotodiktbok tidligere, så dette kan bli spennende, sier Valberg.

Hun har også planer om en bok med lengre tekster med Karl Nygård som illustratør.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...