Når livet blir satt på vent

13.06.2023
Når livet blir satt på vent
Lyrikkforlaget
Simona Gundersen

For mange er livet stort sett ganske greit å leve. Man støter på utfordringer og møter motgang som alle andre, men kommer seg gjennom hverdagen til slutt. For andre blir livet så vanskelig og uutholdelig at det rett og slett må bli satt på vent.

Etter alle timene på psykiatrisk, samtalene med psykologspesialister og kampene i sitt eget hode, har Simona Gundersen skrevet bok om de som hører til den sistnevnte gruppen. I Linedanser på piggtråd kan du lese dikt som om mørket som kan bo inni mennesket, men også lyset som skinner gjennom sprekkene.

 

Simona Gundersen (23) er født og oppvokst på Stord.

– På fritiden holder jeg meg opptatt med skriving, håndarbeid, hund og hest. Jeg liker turer i skogen og gode samtaler med venner og kjente, sier Gundersen.

– Denne boka har vært en drøm lenge. Ikke ei diktbok, nødvendigvis, men Linedanser på piggtråd har vært i tankene over lang tid. Jeg har alltid hatt lyst til å bruke mine opplevelser og erfaringer her i livet til å spre kunnskap og forståelse om livets mange fasetter.

 

Men for Gundersen handler det ikke bare om kunnskapsformidling og kommunikasjon ut til andre. Hun beskriver et enda dypere litterært meddelelsesbehov, noe som kommer fra hennes dypeste indre og i grunnen kun handler om henne selv:

– Det hele startet vel med en trang til å uttrykke noe mer enn hva jeg var i stand til muntlig. Jeg har brukt skrivingen som en strategi for å få utløp for alle de innerste tankene og de mange følelsene jeg har båret inni meg. Det var opprinnelig ikke planlagt å bruke det til noe mer enn å få ut mine egne tanker. Sånn sett ble vel egentlig boka til ved en tilfeldighet.

 

Alle tekstene er skrevet ut ifra hennes egne opplevelser. Det er autentiske skildringer av hvordan det kan være å leve med psykiske plager, og disse blir svært personlige og nakent fremstilt.

– Det er et skummelt skritt å ta, det å skulle dele mine innerste refleksjoner, sier hun, og tilføyer. – Men her er jeg, boka har blitt til og jeg kjenner meg privilegert som får muligheten til å dele tekstene mine med flere enn bare meg selv.

Dette betyr at boka kan bli heftig å lese, innrømmer Simona Gundersen.

– Jeg tenker at målgruppen er ungdom og unge voksne, men den kan leses av folk i alle aldre.

Bokdebutanten tenker seg også at fagfolk kan dra nytte av boka: Linedanser på piggtråd gir førstehånds innsikt i hvordan det kan være å leve med psykiske lidelser og psykisk smerte.

 

Ideen om en ny bok har allerede streifet henne.

– Jeg har et ønske om en oppfølger, men ingen klar plan på det nåværende tidspunkt. Om det eventuelt blir ei bok til, har jeg tenkt meg at den skal handle om tiden etter – hvordan smerte kan snus om til styrke, og hvordan man kan overvinne sykdommen.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...