Visuell bruksbok

15.06.2023
Visuell bruksbok
Lyrikkforlaget
Birte Lohne

Første opplag av Birte Lohnes debutbok «Ut i livet» ble revet bort. Nå er et nytt opplag på vei fra trykkeriet. At den selger bra, er forståelig. Boka er en kombinasjon av poesi og kunst som tar leseren med på en personlig og fargerik reise gjennom kunstnerens liv og verk.

Lohne er kunstner, med eget atelier i Kristiansand.

–Jeg maler bilder, skriver dikt og lager skulpturer, og jeg har mitt kunstgalleri og verksted i Pyramidehuset i Kristiansand, forteller Lohne, som kan røpe at tilblivelsen av det spesielle, pyramideformede atelieret er et (av mange) tema i boken.

Hun lar seg inspirere av naturen og årstidene i sitt kunstneriske virke.

– Jeg elsker å ferdes i skogen og langs kysten. Blått er min hjertefarge, og hav og himmel gir meg frihetsfølelse. Jeg er også opptatt av tanker, følelser og symbolikk, og jeg samler på sanseinntrykk som jeg omgjør til ekspresjonistiske og ofte blå uttrykk. Både når jeg maler og skriver, styrer jeg mot lyset.

 

Lohne har båret på ideen om å gi ut ei bok i mange år, og for over tre år siden begynte hun å jobbe med manuskriptet til «Ut i livet». Resultatet er blitt en flott og fargerik bok, den perfekte gaven til «den som har alt».

– Opprinnelig var det ikke meningen at boka skulle være så personlig som den til slutt ble. Det var min eldste datter som utfordret meg til å fortelle mer og by på meg selv, og jeg forstod hva hun mente. Boka har dermed blitt en klassisk «spikersuppe» hvor litt har blitt tilført mer og mer. Resultatet er ei varm og original bok som er til trøst og glede for mange, smiler kunstneren.

 

Den kreative sørlendingen beskriver «Ut i livet» som ei bruksbok.

– Den skal være i bruk ofte. Boka er visuell og inneholder både dikt og bilder, samt personlige og poetiske tekster. Jeg har også skrevet om hvordan og hvorfor jeg ble kunstner, og om hva jeg vil og mener med det jeg skaper. Jeg håper at boka kan være til trøst og glede, oppmuntring og takknemlighet, sier Lohne.

Hun tror boka skiller seg godt ut «i mengden».

– «Ut i livet» er en kombinasjon av poesi og kunst, hvor diktene og bildene hører sammen og får like stor plass. Boka inneholder også personlige og poetiske tekster, mange av dem selvbiografiske, som viser glimt av hvem jeg var som barn og ungdom og hvem jeg er som voksen. Jeg håper at boka vil røre ved noe i leseren, og formidle lys og håp.

Noen «oppfølger» blir det ikke på en stund.

– Jeg har ingen konkrete planer om det nå, men jeg går og grubler på et par spennende ideer, så kanskje det blir noe mer konkret etter hvert.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...