Løpende med hver vår lommelykt

03.01.2024
Løpende med hver vår lommelykt
Linn-Therese Turbekkmo-Øye
Linn-Therese Turbekkmo-Øye

I boken «Livsmelodi» jakter vi sammen på håpet.

Linn-Therese Turbekkmo-Øye er 34 år gammel og bor i Ørsta kommune utenfor Ålesund sammen med sin kone og to små barn. Tid med familien er aller viktigst for henne, og hun har også en forkjærlighet for maling, mer spesifikt abstrakte akrylmalerier inspirert av tankene og følelsene hennes i øyeblikket. Turbekkmo-Øye er nå aktuell med sin debutbok, «Livsmelodi».

Skriving har alltid vært viktig for Turbekkmo-Øye. Det var i tidligere kapitler av livet at skrivingen virkelig tok fart. Gjennom ungdomstiden gikk forfatteren med en konstant følelse av å aldri være bra nok.

– Kombinert med skyhøye krav og forventinger til meg selv veltet til slutt mitt indre mørke meg, forteller hun.

Resultatet ble at hun utviklet spiseforstyrrelser, angst og depresjon som preget hele hennes verden og alle hennes relasjoner i flere år. I 2011 ble Turbekkmo-Øye frivillig innlagt på Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser i Levanger hvor hun ble værende i fem måneder. Der fikk hun opplæring i verdifulle verktøy til å håndtere det vonde og vanskelige. Tekstene hun skriver strekker seg tilbake til dette punktet i livet hennes. Skrivingen oppstod som en ventil i hverdagen, en strategi for å lette på trykket der og da. Kombinasjonen av verktøyene hun lærte og skriveventilen forteller hun at hjalp henne enormt mye.

– Jeg stod i det vanskelige, holdt ut, og kjempet. Og jeg er stolt av å kunne si at jeg nå har vært frisk i over 10 år, legger Turbekkmo-Øye til.

Det som altså begynte som personlige dagboknotater, viste seg å bli starten på en større skriveinteresse som har fulgt forfatteren i årene etterpå også; Blyanten er med henne i alle opplevelser hun er en del av og i alle følelser og tanker som følger henne. «Livsmelodi», hennes første utgivelse, består av poetiske tekster i kortform, og er innom ulike temaer, som psykisk helse, egenomsorg, kjærlighet og vennskap, hvor håpet er gjennomgående.

– Jeg har alltid sett på livet som en melodi i konstant forandring, med mørke og lyse toner, og et håp som til tider danser ute av takt. Boken «Livsmelodi» er hele min innside, vrengt ut og ned på papiret gjennom flere år. «Livsmelodi» var derfor en passende tittel på en bok som rommer så mange år av mitt liv, både på godt og vondt.

Turbekkmo-Øye sier at det å dele sine personlige tekster gjennom en bokutgivelse, var et enkelt valg for henne, da hun mener at åpenhet rundt psykisk helse aldri er feil. Skrivingen har gitt henne så mye positivt, og hun håper at livsmelodiene hennes også berører leserne, gir dem trøst, støtte, håp og en følelse av å være litt mindre alene om å ha det vanskelig.

– Mitt største ønske er at boken når ut til mange ulike mennesker, da jeg tror det er tekster som flere kan relatere til. At de minner leserne på at de er verdifulle og bra nok, akkurat som de er, uansett hvordan deres egen livsmelodi er. For livsmelodiene våre svinger og er i bevegelse. Og det er du og jeg også.

Flere anmeldere har allerede bekreftet at diktsamlingen til Turbekkmo-Øye treffer. Forfatter Siri Sjøgren Selmer skriver følgende om boken:

– Linn-Therese Turbekkmo-Øyes diktsamling, «Livsmelodi», er som en vakker, melankolsk melodi som du kan lytte til igjen og igjen og aldri gå lei. Den er som den melodien som vekker hele følelsesspekteret, så du kan nikke gjenkjennende, smile, gråte og le. Hennes dikt om livet, kjærligheten, vennskap og tankekjør rørte meg dypt og anbefales på det varmeste.

Videre skriver forfatter Line Storstein:

– Jeg elsker å lese rause ord om å spre kjærlighet, og i tekstene til Linn-Therese er det mye varme og oppmuntring. I ordene hennes skinner det gjennom et budskap om å være åpen og inkluderende. At alle er gode nok. Linn-Therese skriver med en penn full av håp, og jeg opplever også at viktigheten av å ta vare på seg selv, skinner sterkt igjennom. Jeg liker korte tekster med tydelige ord – og de er formulert forståelig – slik at mange vil kjenne seg igjen.

Turbekkmo-Øye tenker at det spesielle med hennes bok, gjerne kan være dette at man gjennom tekstene sammen jakter på håpet, løpende med hver sin lommelykt, og lyser opp kriker og kroker som livet har forvillet oss bort i. Hun har flere tekster på lager, både eldre og nye. Det blir spennende å se om disse, sammen med fremtidige tekster, resulterer i en ny utgivelse.

 

Kjøp boken her: Lyrikkforlaget.no

Mariann O. Roti

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...