Tor Fretheim 30-årsjubilerer

07.10.2012
Tor Fretheim 30-årsjubilerer
Tor Fretheim

Prisbelønte og kritikerroste Tor Fretheim feirer i år 30 år som forfatter. Gjennom disse årene har han skrevet 20 bøker, de aller fleste for unge lesere, og han har i tillegg oversatt 50. Helt fra første utgivelse har Fretheim skapt debatt. Denne høsten utgir han Kjære Miss Nina Simone, en sterk og inntrengende fortelling om en dramatisk hendelse i 18-åringen Simons liv.

Debutboka til Fretheim (Markus kjenner ikke Supermann, 1982) vakte til dels sterke reaksjoner, og flere av bøkene hans har blitt regnet som kontroversielle. Mange voksne har spurt: Hva går det an å skrive for unge lesere, finnes det en begrensning for tematikk? De unge selv sier at Fretheims bøker er skrevet for dem og at de berører livene deres.

Tor Fretheim har gjennom hele forfatterskapet vært opptatt av barns rettigheter, og også som journalist i Aftenposten på 70- og 80-tallet skrev han mye om dette temaet. Flere av Fretheims bøker har handlet om vold mot barn, om vold i familien, og om seksuelt misbruk av barn. Boka Ingen ild tenner stjernene vakte i så måte både sterk debatt og foreldreaksjoner da den utkom i 2008.

En annen tematikk i Fretheims bøker som har skapt både diskusjoner og harme, er homofili og beskrivelser av seksuelle relasjoner mellom gutter. Mest kjent er nok Fretheim for boka Kysset som fikk snøen til å smelte (1991), som han også fikk Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for, men tematikken har gått igjen i flere av bøkene hans. Fremdeles opplever Fretheim at han ikke får lese høyt fra bøkene sine på enkelte skoler. Likevel har Tor Fretheim reist land og strand rundt i mange år og hatt opplesninger, skrivekurs og forestillinger for skoleelever. Sammen med regissør Eirik Sandaker hadde han i 2010 hele 80 skoleforestillinger om homofili og islam, basert på filmen Kjærlighetens valg og Fretheims bøker.

Fretheims bøker blir av kritikerne ofte omtalt som sterke, poetiske, rørende, og der det vonde og vakre går hånd i hånd. Mange av bøkene er oversatt til flere språk og han har mottatt en lang rekke priser både her og i utlandet, deriblant Kritikerprisen, Aschehougprisen og Kulturdepartementets debutantpris.

Høstens bok, Kjære Miss Nina Simone, føyer seg inn i rekken av sterke ungdomsbøker fra Fretheim, og sammen med Ingen ild tenner stjernene (2008) og Alltid Andrea (2010) kan man ane en trilogi. De er alle tre portretter av unge gutter på vei inn i de voksnes liv, og de omhandler alle familievold på ulike vis.
I Kjære Miss Nina Simone forstår vi tidlig at det har skjedd noe forferdelig i familien, og litt etter litt får vi vite hva. Fortellingen blir skrevet som et brev til sangeren Nina Simone. De siste tre årene har Fretheim undervist på skriveleir for ungdom i Nordland. Deler av denne boka ble påbegynt sammen med kursdeltakerne i fjor.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tor Fretheim,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...