Tor Fretheim 30-årsjubilerer

07.10.2012
Tor Fretheim 30-årsjubilerer
Tor Fretheim

Prisbelønte og kritikerroste Tor Fretheim feirer i år 30 år som forfatter. Gjennom disse årene har han skrevet 20 bøker, de aller fleste for unge lesere, og han har i tillegg oversatt 50. Helt fra første utgivelse har Fretheim skapt debatt. Denne høsten utgir han Kjære Miss Nina Simone, en sterk og inntrengende fortelling om en dramatisk hendelse i 18-åringen Simons liv.

Debutboka til Fretheim (Markus kjenner ikke Supermann, 1982) vakte til dels sterke reaksjoner, og flere av bøkene hans har blitt regnet som kontroversielle. Mange voksne har spurt: Hva går det an å skrive for unge lesere, finnes det en begrensning for tematikk? De unge selv sier at Fretheims bøker er skrevet for dem og at de berører livene deres.

Tor Fretheim har gjennom hele forfatterskapet vært opptatt av barns rettigheter, og også som journalist i Aftenposten på 70- og 80-tallet skrev han mye om dette temaet. Flere av Fretheims bøker har handlet om vold mot barn, om vold i familien, og om seksuelt misbruk av barn. Boka Ingen ild tenner stjernene vakte i så måte både sterk debatt og foreldreaksjoner da den utkom i 2008.

En annen tematikk i Fretheims bøker som har skapt både diskusjoner og harme, er homofili og beskrivelser av seksuelle relasjoner mellom gutter. Mest kjent er nok Fretheim for boka Kysset som fikk snøen til å smelte (1991), som han også fikk Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for, men tematikken har gått igjen i flere av bøkene hans. Fremdeles opplever Fretheim at han ikke får lese høyt fra bøkene sine på enkelte skoler. Likevel har Tor Fretheim reist land og strand rundt i mange år og hatt opplesninger, skrivekurs og forestillinger for skoleelever. Sammen med regissør Eirik Sandaker hadde han i 2010 hele 80 skoleforestillinger om homofili og islam, basert på filmen Kjærlighetens valg og Fretheims bøker.

Fretheims bøker blir av kritikerne ofte omtalt som sterke, poetiske, rørende, og der det vonde og vakre går hånd i hånd. Mange av bøkene er oversatt til flere språk og han har mottatt en lang rekke priser både her og i utlandet, deriblant Kritikerprisen, Aschehougprisen og Kulturdepartementets debutantpris.

Høstens bok, Kjære Miss Nina Simone, føyer seg inn i rekken av sterke ungdomsbøker fra Fretheim, og sammen med Ingen ild tenner stjernene (2008) og Alltid Andrea (2010) kan man ane en trilogi. De er alle tre portretter av unge gutter på vei inn i de voksnes liv, og de omhandler alle familievold på ulike vis.
I Kjære Miss Nina Simone forstår vi tidlig at det har skjedd noe forferdelig i familien, og litt etter litt får vi vite hva. Fortellingen blir skrevet som et brev til sangeren Nina Simone. De siste tre årene har Fretheim undervist på skriveleir for ungdom i Nordland. Deler av denne boka ble påbegynt sammen med kursdeltakerne i fjor.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tor Fretheim,

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...

«Fordømmelse i et rom som skal være Guds hus»

«Fordømmelse i et rom som skal være Guds ...

Hva er det viktigste budskapet i Anne-Britt ...