Tor Fretheim 30-årsjubilerer

07.10.2012
Tor Fretheim 30-årsjubilerer
Tor Fretheim

Prisbelønte og kritikerroste Tor Fretheim feirer i år 30 år som forfatter. Gjennom disse årene har han skrevet 20 bøker, de aller fleste for unge lesere, og han har i tillegg oversatt 50. Helt fra første utgivelse har Fretheim skapt debatt. Denne høsten utgir han Kjære Miss Nina Simone, en sterk og inntrengende fortelling om en dramatisk hendelse i 18-åringen Simons liv.

Debutboka til Fretheim (Markus kjenner ikke Supermann, 1982) vakte til dels sterke reaksjoner, og flere av bøkene hans har blitt regnet som kontroversielle. Mange voksne har spurt: Hva går det an å skrive for unge lesere, finnes det en begrensning for tematikk? De unge selv sier at Fretheims bøker er skrevet for dem og at de berører livene deres.

Tor Fretheim har gjennom hele forfatterskapet vært opptatt av barns rettigheter, og også som journalist i Aftenposten på 70- og 80-tallet skrev han mye om dette temaet. Flere av Fretheims bøker har handlet om vold mot barn, om vold i familien, og om seksuelt misbruk av barn. Boka Ingen ild tenner stjernene vakte i så måte både sterk debatt og foreldreaksjoner da den utkom i 2008.

En annen tematikk i Fretheims bøker som har skapt både diskusjoner og harme, er homofili og beskrivelser av seksuelle relasjoner mellom gutter. Mest kjent er nok Fretheim for boka Kysset som fikk snøen til å smelte (1991), som han også fikk Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for, men tematikken har gått igjen i flere av bøkene hans. Fremdeles opplever Fretheim at han ikke får lese høyt fra bøkene sine på enkelte skoler. Likevel har Tor Fretheim reist land og strand rundt i mange år og hatt opplesninger, skrivekurs og forestillinger for skoleelever. Sammen med regissør Eirik Sandaker hadde han i 2010 hele 80 skoleforestillinger om homofili og islam, basert på filmen Kjærlighetens valg og Fretheims bøker.

Fretheims bøker blir av kritikerne ofte omtalt som sterke, poetiske, rørende, og der det vonde og vakre går hånd i hånd. Mange av bøkene er oversatt til flere språk og han har mottatt en lang rekke priser både her og i utlandet, deriblant Kritikerprisen, Aschehougprisen og Kulturdepartementets debutantpris.

Høstens bok, Kjære Miss Nina Simone, føyer seg inn i rekken av sterke ungdomsbøker fra Fretheim, og sammen med Ingen ild tenner stjernene (2008) og Alltid Andrea (2010) kan man ane en trilogi. De er alle tre portretter av unge gutter på vei inn i de voksnes liv, og de omhandler alle familievold på ulike vis.
I Kjære Miss Nina Simone forstår vi tidlig at det har skjedd noe forferdelig i familien, og litt etter litt får vi vite hva. Fortellingen blir skrevet som et brev til sangeren Nina Simone. De siste tre årene har Fretheim undervist på skriveleir for ungdom i Nordland. Deler av denne boka ble påbegynt sammen med kursdeltakerne i fjor.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tor Fretheim,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...

På innsiden av kofferten

På innsiden av kofferten

Jeg kjenner ikke Morten Wetland som på ...