- Jeg lytter til livet

18.12.2012
- Jeg lytter til livet
Signe Christine Urdal
Tore Edland

Tore Edland fra Stavanger er i disse dager aktuell med sin andre diktsamling, Tankesår, elskede tankesår som kommer på Publica forlag.

- Din første bok, "Hjertet har ingen avstand", kom ut i 2010. Hva vil du si er den største forskjellen til denne nye boka?
- Den største forskjellen er nok at både jeg og språket mitt har hatt en utvikling. I tillegg er diktene i denne boken nærmere i tid til der jeg er nå. Men mye av den underliggende filosoferende stilen min er nok fortsatt tilstede.

- Hva handler denne diksamlingen om?
- Denne boken tar for seg de store kontrastene i livet , og nyansene imellom dem. De store dualitetene: sorgen og lykken, døden og livet, forelskelsen og kjærlighetssorgen, angsten og freden. Dette er følelser som henger sammen i levd liv. Alt henger sammen, og jeg prøver å si noe om at det ikke bare er sort eller hvitt, men nyanser av hele regnbuens farger.

- Hvor henter du inspirasjon til diktene dine?
- Jeg vil si at inspirasjonen kommer fra livet på forskjellig måter. For meg er det å skrive en del av hvordan jeg lever og puster. Et klokt hode har sagt at "det tar lenger tid å leve lyrikken, enn å skrive den". Det kjenner jeg meg igjen i. Mitt utgangspunkt er at jeg lytter til livet, stillheten, menneskene og bruker intuisjonen slik at jeg tar imot ordene når de kommer. Det kan begynne med et par ord, og sakte bygger det seg opp setninger som blir til dikt. Det er alltid en spennende prosess. Jeg ønsker å gi rom for det intuitive, men samtidig kreves det også jobbing og pirking på språket når man jobber med et manus sammen med bokforlagets konsulent. Det er lærerikt og inspirerer meg til å fortsette å skrive!

- Hvilke lesere ønsker du å henvende deg til?
- Jeg tror ikke at man trenger å ha lest masse lyrikk for å ha glede av diktene mine. Jeg har et tydelig språk og maler forståelige bilder med ord som jeg tror alle mennesker vil kunne relatere seg til. Jeg vil faktisk oppfordre de som ikke har lest så mye lyrikk å lese boken. Det er heller ikke en bok man trenger lese fra perm til perm, men heller ta små drypp innimellom, da tror jeg man vil få mest utbytte av innholdet. Mange av diktene er ganske ladete og trenger kanskje litt luft for at meningen skal senke seg hos leseren.

- Har du planer om flere bøker?
- Jeg har noen ideer, ja, men det ligger nok litt fram i tid. Jeg tar ett skritt om gangen , så vil tiden vise hva som blir neste skritt på veien.

Tore Edland er historiker, og har erfaring med formidling både innen museumsarbeid og kulturminner. De siste fem årene har han jobbet innen Den norske kirke i blant annet Stavanger domkirke og St.Petri menighet. Edland er bosatt på Tjensvoll og er også amatørkunstner og en ivrig vikingpatriot!

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tore Edland,

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...