- Jeg lytter til livet

18.12.2012
- Jeg lytter til livet
Signe Christine Urdal
Tore Edland

Tore Edland fra Stavanger er i disse dager aktuell med sin andre diktsamling, Tankesår, elskede tankesår som kommer på Publica forlag.

- Din første bok, "Hjertet har ingen avstand", kom ut i 2010. Hva vil du si er den største forskjellen til denne nye boka?
- Den største forskjellen er nok at både jeg og språket mitt har hatt en utvikling. I tillegg er diktene i denne boken nærmere i tid til der jeg er nå. Men mye av den underliggende filosoferende stilen min er nok fortsatt tilstede.

- Hva handler denne diksamlingen om?
- Denne boken tar for seg de store kontrastene i livet , og nyansene imellom dem. De store dualitetene: sorgen og lykken, døden og livet, forelskelsen og kjærlighetssorgen, angsten og freden. Dette er følelser som henger sammen i levd liv. Alt henger sammen, og jeg prøver å si noe om at det ikke bare er sort eller hvitt, men nyanser av hele regnbuens farger.

- Hvor henter du inspirasjon til diktene dine?
- Jeg vil si at inspirasjonen kommer fra livet på forskjellig måter. For meg er det å skrive en del av hvordan jeg lever og puster. Et klokt hode har sagt at "det tar lenger tid å leve lyrikken, enn å skrive den". Det kjenner jeg meg igjen i. Mitt utgangspunkt er at jeg lytter til livet, stillheten, menneskene og bruker intuisjonen slik at jeg tar imot ordene når de kommer. Det kan begynne med et par ord, og sakte bygger det seg opp setninger som blir til dikt. Det er alltid en spennende prosess. Jeg ønsker å gi rom for det intuitive, men samtidig kreves det også jobbing og pirking på språket når man jobber med et manus sammen med bokforlagets konsulent. Det er lærerikt og inspirerer meg til å fortsette å skrive!

- Hvilke lesere ønsker du å henvende deg til?
- Jeg tror ikke at man trenger å ha lest masse lyrikk for å ha glede av diktene mine. Jeg har et tydelig språk og maler forståelige bilder med ord som jeg tror alle mennesker vil kunne relatere seg til. Jeg vil faktisk oppfordre de som ikke har lest så mye lyrikk å lese boken. Det er heller ikke en bok man trenger lese fra perm til perm, men heller ta små drypp innimellom, da tror jeg man vil få mest utbytte av innholdet. Mange av diktene er ganske ladete og trenger kanskje litt luft for at meningen skal senke seg hos leseren.

- Har du planer om flere bøker?
- Jeg har noen ideer, ja, men det ligger nok litt fram i tid. Jeg tar ett skritt om gangen , så vil tiden vise hva som blir neste skritt på veien.

Tore Edland er historiker, og har erfaring med formidling både innen museumsarbeid og kulturminner. De siste fem årene har han jobbet innen Den norske kirke i blant annet Stavanger domkirke og St.Petri menighet. Edland er bosatt på Tjensvoll og er også amatørkunstner og en ivrig vikingpatriot!

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tore Edland,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...