To kråker om ensomhet

17.05.2011
To kråker om ensomhet
To kråker om ensomhet

Det er ikke en barnebok, selv om det kan se sånn ut. Det er ikke prosa, ikke lyrikk, snarere noe midt i mellom. Det er vanskelig, og interessant, å plassere den andre boka til Gro Anita Meling. Men at den tar opp noe allment og betydningsfullt, er uomtvistelig.

Forfatteren er utdannet lærer, med tilleggsutdanning innen psykososialt arbeid rettet mot barn og unge, og er arbeidsleder på et dagsenter. Første boken hun ga ut, diktsamlingen The Black Rose, kom ut i 2000. Nå foreligger hennes andre bok: Ei kråke i sorg, to kråker i glede.
- Hva slags bok er det du nå har skrevet?
- Det er egentlig et vanskelig spørsmål, fordi det er ingen konkret sjanger. Men det er en fortelling om to kråker som lever hver for seg. Før de treffer hverandre, er de ensomme på hver sin kant. Det er egentlig en kjærlighetshistorie. Ensomhet, håp og kjærlighet er stikkord i fortellingen, forklarer Meling.

Ikke en barnebok
Det er hollenderen Rob van Wilgen som har laget illustrasjonene i boken. Forfatteren synes selv illustrasjonene står veldig godt til teksten, men tror kanskje at de kan skape et inntrykk av at dette er en barnebok. Men det understreker hun at det ikke er.
- Boken er nok for et litt eldre publikum, og appellerer kanskje mest til de som er litt ensomme. Det er en lyrisk bok, uten at det er en diktbok. Det er lite tekst. Det er vel egentlig en fortelling skrevet på en lyrisk måte, spekulerer hun. Det er fire år siden Meling skrev historien om de to kråkene, og den ble da skrevet på engelsk. Nå har hun oversatt den til nynorsk.
- Det var egentlig tanker, et dikt og en fortelling som smeltet sammen til en historie.

Inspirert av Paolo Coelho
Meling forklarer videre at tittelen er hentet fra det amerikanske folkerimet, eller barnereglen, som begynner med linjen ”One crow sorrow, two crows joy”. Hun sier videre at hun er veldig inspirert av den brasilianske forfatteren Paolo Coelho, og da spesielt hans roman ”By the river of Piedra I sat down and wept” som kom ut i 1994.
- Hvorfor har akkurat denne boken inspirert deg?
- Åpningen er utrolig nydelig, om en som sitter ved elven Piedra og reflekterer over kjærligheten og livet. Begynnelsen på den boken har inspirert meg mye.
Meling forklarer videre at hun kan gå i lange perioder uten å skrive noe som helst, for så å plutselig bli inspirert, og da setter hun seg ned og bare og skriver. Meling er 37 år, er samboer, bor på Bømlo, har to barn, og er bestemor til en på tre år.

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...