Med mystiske Mira for frihet, fred og demokrati

06.05.2013
Med mystiske Mira for frihet, fred og demokrati
Alf G. Mathiessen

Med ”Skyggen fra fortiden” setter debutanten Alf G. Mathiessen (f. 1943) seg som mål både å skrive en spenningsroman som skal holde fast i leseren fra første stund med et forrykende kidnappingsdrama, og en advarsel mot nynazistiske partier og grupperinger på frammarsj i en rekke europeiske land.

- Etter nær 47 år som matematikklærer i ungdomsskolen, ville jeg avslutte karrieren med et prosjekt utenom mitt arbeidsfelt: noe nytt og spennende, interessant og lærerikt. Valget falt på å skrive en kriminalroman. Den røde tråden i boken er hele tiden omstendighetene rundt kidnappingen av Mira og kjæresten Peter og deres deportasjon til fangenskap i blant annet Tsjekkia. Men jeg trekker også en historisk parallell fra nazitiden før og under den andre verdenskrig og dagens situasjon. Boken fanger dermed opp mange interessante problemstillinger som i etterhånd gir leseren god anledning til refleksjon og ettertanke. Med dagens massearbeidsledighet i Europa er det dessverre blitt god grobunn for brune strømninger, sier Mathiessen.

Etter nesten et helt liv i skoleverket, og fortsatt i stilling ved Tangenåsen ungdomsskole i Nesodden kommune, kjenner han godt til ungdommens væremåte og deres behov for at det stadig skal skje noe. Boken henvender seg spesielt til unge fra rundt 15 år og oppover inn i voksen alder. Det er en fordel at i hvert fall noe av pensum om den andre verdenskrigens gru og redsler har festet seg i hukommelsen før boken leses. Interesse for mystikk og de lange linjer i historien er heller ingen ulempe. Kan det også tenkes at noe er forutbestemt? At utvalgte mennesker blant oss er tillagt visse egenskaper de helst holder for seg selv og bare bruker i nødsfall når situasjonen krever det? Handlingen i boken synes å antyde noe i en slik retning.

- Med kidnappingen trekkes Mira inn i et farlig spill som ender opp i en uunngåelig, skjebnebestemt pakt mellom henne og Kessler, gruppens leder. En pakt på liv og død der et endelig oppgjør mellom dem bare må skje. Hvem vil overleve? Kessler trenger Mira for å kunne gjennomføre sine planer som den nye Føreren etter Hitler. I en bestemt sekvens legger han en pistol foran henne og spør om hun vil skyte ham. Absurd, er svaret han får. Det etablerte avhengighets-, hat- og kjærlighetsforholdet fra Kessler mot Mira, driver handlingen videre, forklarer Mathiessen.

Han begynte å skrive på romanen senhøstes 2010, men måtte legge den vekk i et halvt år etter udåden til den høyreekstreme Anders Behring Breivik 22. juli 2011. Den rå virkeligheten kom for tett innpå ham og lignet til forveksling hans egen fiksjon. En tidligere elev fra hans klasse var blant de drepte på Utøya.

Akkurat som krimromanens store mester, Alfred Hitchcock, har også Mathiessen skrevet seg inn i en av bifigurene i romanen, nemlig som matematikklæreren Jan.

Hans store litterære forbilder er Knut Hamsun med romanen “Sult” og Sigurd Hoel sin “Syndere i sommersol”.

Mot slutten av ”Skyggen fra fortiden” legger han inn føringer på at det kan komme en oppfølger. Da vil han også få bedre tid til å gi seg i kast med skrivingen siden han ved fylte 70 år i oktober i år blir pensjonist. Så spørs det om kampen for frihet, fred og demokrati fortsatt vil ligge som et bakteppe i en handlingsmettet fortelling.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Alf G. Mathiessen,

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet og brutalitet

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet ...

Det kan hende at Filip Müllers bok «Sonderbehandlung» ...