Dragning mot dunkelheten

03.06.2013
Dragning mot dunkelheten
Lisette Askø

Fra å være produsent og instruktør for teaterstykket ”Dracula” med Årringen amatørteater fra Åros nær Drammen, fortsetter Lisette Askø (f.1981) i samme dystre bane med utgivelsen av hennes andre ungdomsromanen ”Tyrann”. Livets mørke sider tiltrekker henne. Destruktive Dracula ble spiren til ny kreativitet i et allerede erfarent kunstnersinn.

- Jeg føler en stor fascinasjon for det sammensatte mennesket. Alle har en tyrann i seg. Vi vil gjerne framheve våre positive egenskaper, mens vi prøver å skjule de negative. I gitte situasjoner kommer likevel alt for en dag, sier Lisette Askø.

Askø stod på en teaterscene allerede halvannet år gammel i en liten rolle i ”Tryllefløyten” . Hun har skrevet stykker for teater fra 2003. I 2010 var hun regissør sammen med Toralv Maurstad i ”Knappestøperen” og spilte mot blant andre Mikkel Gaup. I 2007 hadde hun hovedrollen i kortfilmen ”Hjelpeløs” som vant Golden Frame-prisen i amatørfilmfestivalen det året. Både her og i andre sammenhenger er det gjerne blitt til at hun må spille død; noe hun har fått positiv presseomtale for. Nå er det mobbingen hun vil til livs med en noe spesiell vri.

- Mobbing er et alvorlig tema jeg vet mye om, og er opptatt av å spre kunnskap om. Men først og fremst er målet å underholde unge lesere fra slutten av ungdomsskolealder til videregående. Som forfatter har jeg tatt meg den frihet å foreta et dypdykk i hovedpersonens indre og beskrevet hvordan hun blir besatt av det vampyraktige for dermed å rettferdiggjøre dramatiske hendelser senere i handlingen. Mennesket har en rekke ulike ansikter; det er ikke alltid at øynene synes. Vi tror vi ser personen foran oss, men så ser vi ham ikke likevel, forklarer Askø.

Bokens hovedperson, Carina, opplever den vedvarende mobbingen fra de andre elevene i klassen som mer håndterbart etter hun har funnet sin tyrann som bare må forfølges og nedkjempes. Skjebnen spiller henne et puss. Er mannen hun møtte, virkelig en tyrann? Vil de gode krefter vinne over de onde til slutt?

Lisette Askø har allerede gjort seg fortjent til ungdommens gunst med debutromanen ”Synnes puslespill” som ved utdelingen av Uprisen ble kåret til en av de ti beste ungdomsbøkene som kom ut i 2012. Dermed er den også innlemmet i Leselystaksjonen for 2013. Nå prøver hun seg igjen med ”Tyrann”. Alt virker enkelt når man lykkes, men det ligger talent og målrettet arbeid bak.

- Håpet er at jeg en gang skal kunne leve av å gi ut bøker, sier Askø som fortsatt vil kombinere skribent- og teatervirksomhet en tid framover. Dessuten har hun også prøvd seg som sanger og låtskriver med ”Just another lovesong” og en karriere som modell for Nikita Collections. Akkurat nå har hun fødselspermisjon.

- Jeg synes kontrasten mellom dagligliv og skrivelyst går bra. Jeg klarer å koble meg av og på. Dessuten har jeg veldig god hjelp av mannen min. Bare skriv videre du, Lisette, sier han til meg. Det er nettopp hva jeg gjør: Jeg får en idé, skriver ned fire til fem linjer og lar tankene spinne fra en dag opptil en uke. Deretter tømmer jeg hodet med skriving og begynner forfra igjen. Stort sett holder det å spille på min livserfaring, men i tillegg sper jeg på med litt ekstra, avslutter Lisette Askø uten å bli konkret på hva det lille ekstra skal bestå i.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Lisette Askø,

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet og brutalitet

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet ...

Det kan hende at Filip Müllers bok «Sonderbehandlung» ...