Å elske sin neste som seg selv

22.10.2014
Å elske sin neste som seg selv
Å elske sin neste om seg selv

Dette bibelordet sier at vi skal elske andre som vi elsker oss selv. For mange er dette en umulighet. Mange mennesker hater seg selv og sitt liv. De får det rett og slett ikke til verken på den ene eller andre måten. Det går i stå. Alt stopper opp og livet viser seg - på enkelte punkter – fra vrangsiden.

Å elske ham av hele sitt hjerte og av all sin forstand og av all sin kraft, og å elske sin neste som seg selv, det er mer verd enn alle brennoffer og andre offer.
Markus 12,33


De aller fleste oss finner dette slitsom, ja, av og til uutholdelig. Vi kan nok være både snille og gode mot andre, men er vi det mot oss selv? Noen ganger ja, noen nei. Dette menneskelig, og hører med til den menneskelige natur.
Bibelens ord om at vi skal elske vår neste som oss selv er derfor å se på som et ideal å strekke seg etter, noe tøye tankene og følelsen mot både for at vi skal få det bedre inne i oss – og for ar kjærlighet skal få blomstre i våre liv. En kvinne jeg snakket med fortalte at hun når hun er på reise i utlandet av og til sender et postkort til seg selv med påskriften, ”Kjære… I love you forever”. Det er en god påminnelse om hva dette handler om.
Det er sagt at man blir det man tenker. Slik er det på de fleste områder i livet. Tenker du dårlig om deg selv, opplever du deg selv som dårlig? Tror du at du ikke kan, så kan du ikke. Men snur du dette rundt og får optimismens lys i dine tanker og ditt følelsesliv, da klarer du det. Da kan – som det står – ”flytte fjell”.
Det er altså er spørsmål om hvordan du takler det og tar det. Er du snill mot deg selv, gjør du deg selv godt, da er det lett å gjøre det samme mot andre. Straffer du deg selv, kan du nok være nok være snill mot andre, men din følelse harmonerer ikke med dine handlinger. Slik skal det ikke være.
”Elsk deg selv” het en bok som kom for noen år siden. Klarer du å elske deg selv, klarer du også å elske andre. Slik kan det sies – og erfaringen viser – pussig nok – at det holder. Og å være snill mot selv er aldri egoistisk. Det er livsbejaende og har stor smitteeffekt. Slik kan du forstå dette bibelordet – elsk deg selv og bring kjærligheten videre. Da er du en sikker vinner!

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Markus 12, 33,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Et personlig dokument fra kong Harald

Et personlig dokument fra kong Harald

«Kongen forteller» heter boken som kanskje ...

«Dette er London»

«Dette er London»

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ...

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...