Viljen til å gjøre opp

27.08.2014
Viljen til å gjøre opp
Viljen til å gjøre opp

Det er ikke hva du skylder eller ikke skylder som er det avgjørende. Det avgjørende er om du har gjort opp for deg og bedt de du har gjort urett i livet om unnskyldning. Det koster, men er verd investeringen.

Da tok Jesus til orde. «Simon,» sa han til fariseeren, «jeg har noe å si deg.» «Si det, mester,» svarte han. Jesus sa, «To menn hadde gjeld hos en pengeutlåner. Den ene skyldte fem hundre denarer, den andre femti. Men da de ikke hadde noe å betale med, ettergav han dem begge gjelden. Hvem av dem vil da holde mest av ham?» Simon svarte, «Den han ettergav mest, tenker jeg.» «Du har rett,» sa Jesus. Så vendte han seg mot kvinnen og sa til Simon, «Ser du denne kvinnen? Da jeg kom inn i ditt hus, gav du meg ikke vann til føttene, men hun vætte dem med sine tårer og tørket dem med sitt hår. Du gav meg ikke noe velkomstkyss, men helt fra jeg kom, har hun ikke holdt opp med å kysse mine føtter. Du salvet ikke mitt hode med olje, men hun salvet mine føtter med den fineste salve. Derfor sier jeg deg, Hun har fått sine mange synder tilgitt, derfor viser hun så stor kjærlighet. Men den som får lite tilgitt, elsker lite.» Så sa han til kvinnen, «Dine synder er tilgitt.» Da begynte de andre gjestene å spørre seg selv, «Hva er dette for en, som til og med tilgir synder?» Men Jesus sa til kvinnen, «Din tro har frelst deg. Gå bort med fred!» 
Lukas 7,40-50

Noen ganger har jeg snakket med mennesker som ligger for døden, og fordi jeg har vært venn og fortrolig har det hendt jeg har spurt, ”Er det noen du vil gjøre opp med før du dør?”
Et par har svart, ”Nei, det er ikke noe å gjøre opp”. En spurte, ”Hva skulle det være?” Mens en tredje sa, ”Takk for at du spurte. Få N.N. til å komme. Jeg har noe jeg må si!”
Så fikk den ene gjøre opp med den andre – og begge fikk fred i sitt hjerte. Slikt er viktig enten man er troende eller ikke. Dette har ikke noe med Gud og kristendom å gjøre, men med menneskets psykologi – med det mest grunnleggende i oss; vår sjel og vår karakter. Viljen til å gjøre opp.
Det vi leser om i vårt bibelvers er også talene om dette. ”Hun har fått sine mange synder tilgitt, derfor viser hun så stor kjærlighet.” Det er ikke bare viktige, men vektige ord i en moderne tid. Livet handler til syvende og siste om dette ene, kjærligheten.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Lukas 7, 40-50,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Et personlig dokument fra kong Harald

Et personlig dokument fra kong Harald

«Kongen forteller» heter boken som kanskje ...

«Dette er London»

«Dette er London»

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ...

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...