En billett til fantasiens verden

15.05.2014
En billett til fantasiens verden
Ole Peder Giæver, Matthijs Holter og Marie Lyshol (ill.): Rollespill

Rollespill som hobby fyller 40 år i år. Boka Rollespill inviterer leserne til selv å skape fortellingen.

– Vi vil gi makten over fortellingene tilbake til barna, sier Ole Peder Giæver.

Både han og medforfatter Matthijs Holter har spilt rollespill siden de selv var i 10-11-årsalderen. I dag er Holter far til tre barn.

– Det er viktig for både barn og voksne med en lekeplass for fantasien, et sted hvor alt går an – og alt er lov. Rollespill lar barn ta sjanser de ikke kan eller vil ta i virkeligheten, sier han. Boka har barn og unge i alderen 10-14 år som målgruppe, men Holter mener denne fritidsaktiviteten passer like godt for voksne.

– Rollespill er en hobby man kan ha med seg hele livet. På samme måte som med bøker og film, endrer selvsagt smaken seg når man blir eldre!

I rollespill bestemmer deltakerne selv hva som skal skje. Rollespill gir noen enkle spilleregler slik at leserne selv kan komme i gang, skikk og bruk for rollespillere, historikk og annen faktainformasjon.

– Denne boka er en billett til fantasiens verden, sier Giæver.

– Vi håper at de som får den skal få med seg noen venner og skape sine egne fortellinger, uten å være bundet av hva en filmregissør eller dataspillprodusent har besluttet om historiens gang.

Noen fakta:
Boka Rollespill er den første rollespillsatsningen fra et norsk forlag på ti år. Den inngår i Cappelen Damms populære Leseløve-serie.

Rollespillhobbyen fyller 40 år i år. Den vokste ut av miniatyrspillmiljøet i USA på 70-tallet, og Dungeons & Dragons (1974) regnes som det første publiserte rollespillet.

Flere millioner mennesker spiller eller har spilt rollespill. Det finnes ingen nøyaktige tall, men det anslås at flere titalls tusen personer har vært borti spillene i Norge.

Boka omtaler også levende rollespill (populært kalt laiver), der deltakerne kler seg ut og spiller rollene med hele kroppen. Slike spill har vært populære i Norge siden slutten av 80-tallet.

Tomas H. Mørkrid (f. 1962) er forfatter og rollespillskaper. Han har i mange år vært fremtredende i norsk rollespillmiljø, og har drevet rollespillgrupper for barn siden 1995. Han uttaler seg gjerne om dette på forespørsel.
Kontakt Tomas H. Mørkrid: 948 22 038.

Bla i boka her
Ole Peder Giævers blogginnlegg om hvordan han ble hektet på rollespill

Om forfatterne:
Matthijs Holter (f. 1972) ga ut rollespillet Draug på Spartacus i 2004. Han har bidratt til å utvikle rollespillet Lærelyst for skoleverket (Høyskoleforlaget) og har publisert en rekke internasjonalt anerkjente rollespill via antologien og bloggen Nørwegian Style. Holter mottok i 2006 Statens kunsterstipend for unge kunstnere for å arbeide med rollespillet We All Had Names om Holocaust. Matthijs Holter er fra Stavanger, nå bosatt i Holmestrand.

Ole Peder Giæver (f. 1980) er medforfatter av det norske surrealistiske rollespillet Itras by. Spillet er oversatt til engelsk og finsk, og skal komme på fransk og tysk i løpet av året. Itras by er illustrert av den kjente norske tegneren Thore Hansen, og skrevet sammen med Martin Bull Gudmundsen, kjent fra underholdningsdokumentaren Heia Tufte. Ole Peder Giæver er fra Ytre Enebakk, nå bosatt i Oslo.

Redaktør -

Gallery

Rollespill

Nyheter

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Vigdis Hjorth nominert til National Book ...

Sent tirsdag kveld ble det klart at Vigdis ...

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Anmeldelser

Mesterlig om kristen sang og musikk

Mesterlig om kristen sang og musikk

Ikke siden Lunde Forlag As ga ut sitt sang- ...

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

«Det var gjennom fellesskap med andre mennesker ...

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Er en bok om et kirkejubileum dømt til ...

De små barnas professor

De små barnas professor

Ola Didrik Saugstad heter mannen som i så ...

Interessant om spionasje og etterretning

Interessant om spionasje og etterretning

Jo da, det er interessant å lese Trine ...