En klovn med agenda

16.09.2004
En klovn med agenda
Per Inge Torkelsen

Per Inge Torkelsen er svanger med bok nummer 20. Denne gang er det en selvbiografi som skal settes til verden, og han lurer på om Yngvar Numme kommer til å kjøpe boka.

- Jeg hadde kjøpt ei bok om Yngvar Numme. Tror jeg. Litt fordi jeg samler på humorbøker, og litt fordi Yngvar er en grei kar. Han ringte meg her om dagen for å betale for en vits han ville låne. Det er ikke mange humorister som hadde tatt seg bryet med å gjøre noe slikt. Vanligvis stjeler humorister vitser uten å si fra. Men ikke Yngvar, sier Per Inge dypt nede fra Chesterfield-lenestolen sin. Følgesvennen Blue Master har fått sin faste plass i munnviken, men i dag nevner Per Inge verken røykeloven eller Høybråten med et ord. Selvbiografien er det som opptar fokuset innforbi krøllene. Og i denne boka er det nok mange humorister som vil finne litt av hvert å stjele, for nå utleverer klovnen fra Møllegata seg selv.

- Forlaget sier det er en varm bok. Nesten godslig. Det er kanskje en del som blir overrasket over en slik karakteristikk, mange oppfatter meg jo som en sint mann. Det er jeg ikke. Jeg er egentlig bare opptatt av å ha det kjekt,smiler han bak røykskyen.

 

Tegneseriemania

Man kan kanskje påstå det er tidlig å skrive en selvbiografi i en alder av 51 år. Men når man har funnet på så mye galskap som Per Inge, er det heller på høy tid. Han har mange historier å fortelle, smittsomt lattervekkende sådanne.

- Jeg er heldig som kan leve av galskap og dumme påfunn. Det har blitt en del tåpelige ting opp gjennom årene, men til gjengjeld kan jeg jo med hånda på hjertet si at jeg aldri har kjedet meg. Boka forteller en del historier som ikke er særlig smigrende for meg som person, men som likevel hører hjemme i min egen biografi. Jeg kunne jo ikke gjøre som Gro Harlem Brundtland, skrive en bok som er selvforherligelse i hver linje, sier Per Inge som bruker mye tid på å lese andres biografier og livsfortellinger. Men den litteraturen han leser aller mest, er tegneserier. I hyllene på arbeidsrommet står om lag 27.000 blader. Ren mani, innrømmer han.

- Jeg har vært nødt til å roe meg ned. Jeg kan ikke samle på alt lenger. Det tar plass og det koster tid og det koster penger. Men det er grævla kjekt med tegneserier. Jeg har alltid en bunke på nattbordet og leser alltid noe før jeg sovner. Det er ikke tvil om at jeg har hentet mye inspirasjon fra tegneserier. Både til bøker og til vitser og revynumre.

 

Jenteallergi

I dag er det over 21 år siden Per Inge tok steget fullt ut og ga seg hen til å leve som klovn på heltid. Mange husker nok også moromannen som tryllekunstner.

- Tryllekunstnere er de største sosiale utskuddene som finnes. Tenk, mennesker som i timesvis burer seg inne på rommet for å lære tricks med en kortstokk. Slik var jeg. Jeg eide ikke selvtillit, og jeg hadde allergi mot jenter. Men så plutselig var jeg norgesmester i trylling. Fikk oppdrag over alt og folk klappet for meg. Da gikk det bedre. En 17. mai hadde jeg sju oppdrag, fra Moi i sør til Karmøy i nord. Det ble mye penger for en ungdom. Men så var det mye jobbing også. Og siden har jeg bare fortsatt å jobbe, forteller han. Smaken på revyer fikk han som student på lærerskolen, og da skoen var over i 1980 ble Løgnaslaget stiftet. I jubileumsåret 2005 lover Per Inge nytt løgnasshow, men noe mimreshow blir det ikke.

- Jeg tror ikke vi kommer til å kalle det jubileumsshow en gang. Egentlig er jeg ganske lei av alle de gamle greiene våre. Dessuten synes jeg publikum fortjener nye vitser når de betaler 300 kroner for en billett. Jeg driver forresten på med teksten til en av vitsene nå, så planleggingen er godt i gang, sier han og peker på datamaskinen som står på en overraskende ryddig pult.

- Det er viktig for meg å jobbe strukturert. Jeg er av natur en strukturert person. Det må jeg være for å få alt gjort. Det er faktisk travelt å være klovn. Tro det eller ei.

 

Politiker

Selv om det er travelt å være klovn, så har Per Inge fått tid til andre ting utenom klovnerier. Han og kona har rukket å sette fire barn til verden, hvorav to har forlatt redet og to er tenåringer under Per Inges tak. Mange husker han nok også som barne-TV onkel sammen med Labbetuss. Stiftelsen av Norsk Barnemuseum må også nevnes.

Lokalt har han vist stort engasjement i Eiganes og Våland bydelsutvalg hvor han i dag sitter som leder. På 1980-tallet ble han også valgt inn i kommunestyret.

- Jeg har til og med stått på lista til stortinget. Heldigvis ble jeg ikke valgt inn der, jeg hadde nok ikke hatt det så kjekt der. Grunnen til at jeg engasjerte meg i politikken var å holde Fremskrittspartiet i ørene. Det er et fælt parti. Det er ikke allverden man får gjort på bydelsnivå, men det kan være lærerikt. Også som revyartist og klovn er jeg ofte innom politiske tema. Det må være lov å forsøke å banke litt vett i knollen på folk, humrer Per Inge.

 

Fakta:
Per Inge Torkelsen
Alder: 51
Sivilstatus: Gift, fire barn.
Aktuell: Klovn og forfatter

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...