Fermentering - godt for magen og godt for helsa

24.03.2016
Fermentering - godt for magen og godt for helsa
Nadin Martinuzzi
Gry Hammer: Fermentering

Fermentering er naturens egen måte å konservere mat og drikke på, og også den beste metoden for å sikre en sunn, variert tarmflora og god helse.

Norges ekspert på området, Gry Hammer, byr i boka Fermentering - Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker på over 100 spennende og næringsrike oppskrifter som gir hele familien gode smaksopplevelser, masse energi, god fordøyelse, sterkere immunforsvar, bedre humør og bedre hukommelse. 

70 prosent av immunforsvaret vårt ligger i mage- og tarmsystemet. Hele én million nordmenn lider av irritabel tarm. Fermentert mat og drikke øker de sunne bakteriene i tarmen, som vi vet er så viktig for en god fysisk og mental helse. Leger og ernæringsfysiologer snakker om hjernen i tarmen. Jo rikere tarmflora du har, jo bedre immunsystem.

Siden tidenes morgen har vi ved hjelp av fermentering – også kalt melkesyregjæring – laget blant annet surkål, surdeigsbrød, øl, kakao, spekemat, rakfisk og ost. Med inntoget av industrialisert mat forsvant tradisjonen ut av de fleste moderne husholdninger.

Boka inneholder sunne, enkle og smakfulle oppskrifter på alt fra surdeigsbrød, vafler, appelsinmarmelade, ketsjup, yoghurt og is, til de mer eksotiske kombucha-te og kimchi. Forfatteren bruker rene, ubearbeidede råvarer og beskriver enkelt hvordan man tilbereder alt fra bunnen av. Hun gir også en innføring i hva fermentering er og forklarer hva som gjør den så helsebringende. 

Når vi i dag kjøper varer som tidligere var fermentert, som kefir og ost, er disse i stedet pasteurisert og tilsatt eddik, sukker og salt for å etterligne den opprinnelige gjæringssmaken. Dermed er ikke de ernæringsmessige kvalitetene lenger til stede, og heller ikke den gode effekten på helsa.

Fotografiene i boka er tatt av Nadin Martinuzzi.

Gry Hammer er matentusiast, blogger (frajordtilbord på nettsiden gryhammer.no) og forfatter. Gammel matkultur og glemte matskatter er hennes varemerke, og hun reiser land og strand rundt for å holde sine populære foredrag og kurs om fermentering. Hun blir også benyttet av flere undervisningsinstitusjoner i Norge. Hun er firebarnsmor og bor på Røyse på Ringerike.

 

 

Harald Anvik

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...