"Gåten" - Frodig historisk roman om krig, kunst og begjær fra forfatteren av "Miniatyrmakeren"

24.03.2017
Gåten - Frodig historisk roman om krig, kunst og begjær fra forfatteren av Miniatyrmakeren
Gåten" - Frodig historisk roman

Forfatter Jessie Burton brakdebuterte med millionselgeren Miniatyrmakeren som vant flere høythengende priser som National Book Award, Waterstone's Book of the Year og Observer's Book of the Year. Hennes nye historiske roman har også toppet britiske bestselgerlister og er solgt til over 30 land.

Gåten er en fengslende og frodig fortelling på tvers av verdensdeler, global politikk og kunsthistorie, som strekker seg fra den spanske borgerkrigen til 1960-tallets London. Da Odelle oppdager et mystisk maleri som hun viser frem på galleriet hvor hun jobber, blir hun trukket inn i et nett av hemmeligheter og svik, og til et drama som utspilte seg på den spanske landsbygda 30 år tidligere. Likte du Pike med perleøredobb og Belgravia, bør du sikre deg denne leseopplevelsen.

«En historisk roman som overgår mange andre i samme sjanger.» – KK

«En kompleks og levende fortelling ... Burtons intrikate måte å sy sammen de to historiene på er uventet og imponerende, en høyst original roman om kreativ frihet, identitet og jakten på kunstnerisk forløsning.» – Publishers Weekly

England, 1967. Odelle Bastien er en karibisk immigrant som prøver å skape seg en karriere i London. Da hun begynner å jobbe på prestisjetunge Skelton Institute of Art, oppdager hun et maleri som etter sigende skal være et verk av Isaac Robles, en talentfull og visjonær ung kunstner hvis mystiske død har vært en gåte for kunstverdenen i flere tiår. Spenningen rundt maleriet forsterkes av motstridende historier om hvordan det ble oppdaget. Odelle blir trukket inn i et komplisert nett av hemmeligheter og bedrag, og vet ikke hva hun skal tro eller hvem hun kan stole på.

Spania, 1936. Olive Schloss, barn av en anerkjent jødisk kunsthandler, flytter med familien til en fattig landsby på sørkysten av Spania. Hun får et nært forhold til den unge husholdersken Teresa og hennes halvbror Isaac Robles som er en idealistisk og ambisiøs maler som nylig er hjemkommet fra Barcelonas salonger. Fylt av revolusjonær glød, drømmer Isak om å bli like kjent som sin landsmann Picasso. Olive trenger Teresa og Isaac, men forholdet mellom dem og familien Schloss får ødeleggende konsekvenser som gir gjenlyd i de neste tiårene.

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

«Du er min historie»

«Du er min historie»

Tit vet jeg ikke hva jeg skal mene om Trine-Lise ...

Husmannsvesenets skjebne

Husmannsvesenets skjebne

Å snakke om husmannsvesenet i Norge ...

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...