En kokebok til begjær for enhver

09.12.2019
En kokebok til begjær for enhver
Forlaget Press
Familiekokeboka

«Tiårets kokebok» kalte Aftenposten «Familiekokeboka», som nå foreligger i en splitter ny utgave på 512 sider med oppskrifter og lekre bilder. Det er ikke småtterier, og det er bare å begjære det for det det er, en herlig sammensetning av resepter på god og sunn mat for ethvert behov og for enhver gane. Boken er ført i pennen av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal. Forlaget er Press.

«Tiårets kokebok» kalte Aftenposten «Familiekokeboka», som nå foreligger i en splitter ny utgave på 512 sider med oppskrifter og lekre bilder. Det er ikke småtterier, og det er bare å begjære det for det det er, en herlig sammensetning av resepter på god og sunn mat for ethvert behov og for enhver gane. Boken er ført i pennen av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal. Forlaget er Press.

Det er fort gjort å stå fast når man skal lage middag hver dag. Det er like fort gjort å gjøre seg bort i en saus eller hva det nå ellers måtte være, men denne boken gir råd og veiledning og fører den som står ved kjøkkenbenken og gryten, trygt gjennom prosessen.

De aller fleste av oss lager mat. Noen er gode på kjøkkenet, mens andre nøyer seg med å koke poteter – og kanskje knapt nok det. En del av kunsten ved å lage mat handler om å ha mot til å gjøre det. Selvfølgelig har alle bommet både én og ti ganger, men mer enn noen gang tidligere gjør øvelse mester – og øver du deg i kunsten å lage mat, skal det ikke så forferdelig mye til før den gode retten etter den andre finner veien til middagsbordet.

Slår du opp i foreliggende bok på nær sagt hvilken som helst side, finner du den presise oppskriften som kan gjøre deg til tilnærmet mesterkokk. I begynnelsen er det klokt å følge resepten til punkt og prikke. Når du blir sikker, kan du lage dine egne varianter. Det er det som er morsomt.

«Familiekokeboka» har et godt register som det er enkelt å finne frem i, og som hjelper både deg og meg til å få ideer til hva vi skal servere. Noen ganger handler det om å gjøre det enkelt, andre ganger litt mer avansert. Da er det bare å bla og finne frem. Det er både råd og dåd å få mellom disse sidene.

Boken er holdt i et lett språk uten for kompliserte forklaringer – og den gjør det til en fest å lage mat for både store og små anledninger.

Hvis jeg skal påpeke noe som ikke er så enkelt, er det bokens format og innbinding. Den kommer med rett rygg. Det gjør det vanskelig å bla, og det er vanskelig å få boken til å ligge på bordet. Men hvis vi ser bort fra dette, er «Familiekokeboka» en bok til glede, nytte – og begjær. Det er bare å gå i gang ved kjøkkenet.

God fornøyelse!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Vigdis Hjorth nominert til National Book ...

Sent tirsdag kveld ble det klart at Vigdis ...

Anmeldelser

Ekte spionlitteratur på sitt kanskje aller beste

Ekte spionlitteratur på sitt kanskje aller ...

For den som liker spionlitteratur fra virkeligheten ...

Livet rett frem og «på svai»

Livet rett frem og «på svai»

I sin selvbiografi «Tro og trass» forteller ...

Det ligger mye kjærlighet i god mat

Det ligger mye kjærlighet i god mat

«Middag for 25 kroner» heter en bok av Marie ...

Reisemedisin

Reisemedisin

Skal du langveis fare? Skal du langveis ...

Auschwitz-Birkenau fra innsiden

Auschwitz-Birkenau fra innsiden

I disse dager er det 75 år siden Den ...