Flott bok om diabetesmat med en viktig mangel

02.03.2020
Flott bok om diabetesmat med en viktig mangel
Spis riktig og bli friskere
Cappelen Damm

Gunn Karin Sakariassen og Hege Hasler Barkhaughøgda har gitt ut en meget god og solid bok med matoppskrifter som er som hånd i hanske for folk med diabetes. «Spis riktig og bli friskere» står det på forsiden. Ifølge Cappelen Damm har boka DIABETESBOKA allerede solgt i 15 000 eksmplarer, og det forteller noe om behovet for nettopp en slik bok. Diabetes er dessverre blitt en folkesykdom.

Denne boken inneholder 60 smakfulle retter som i tur og orden kan lages av dem som trenger å balansere blodsukkeret og ved hjelp av ukesmenyer forsøke å endre livsstilen slik at blodsukkeret normaliseres og kommer dit det skal være. Den som arbeider med slike ting, kan fortelle at mange er blitt friske etter å ha lagt om kostholdet. Denne boka gir enhver som vil det muligheten til å forsøke.

Det å endre kosthold er kanskje like vanskelig som å slanke seg eller røykestopp. Det er ikke gjort i en håndvending, men for en god del mennesker kan det være tvingende nødvendig for å få en bedre livskvalitet – og fortsatt liv. Så farlig kan sukker være når det tar overhånd.

I denne boken finnes det også en god oversikt over hvilke medikamenter som kan brukes for å senke blodsukkeret; enten hver for seg eller i kombinasjon med andre legemidler. Dette er god og nyttig informasjon som den enkelte kan ha stor glede av å vite noe om. Ikke minst er det interessant å lese litt om virkningsmekanismene for at sukkeret går ned og hva som ligger i kjemien i det enkelte preparat.

Men – og her er bokens viktigste og alvorligste mangel: Det er ikke listet opp noen  bivirkningener av de enkelte medisinene. Det er et stort minus og gjør foreliggende oversikt nesten ubrukbar.

På ethvert pakningsvedlegg kan vi lese at de aller fleste medisiner gir bivirkninger. Slik er det også med medisiner mot diabetes. F.eks. kan Jardiance  gi en kjedelig balanitt (betennelse under forhuden og på penishodet, med symptomer som smerter, kløe, rødhet og utflod/belegg), mens Trulicity kan gi allergiske reaksjoner (kløe), apetittmangel, generell uopplagthet og smerter i kroppen.

Dette er bare to eksempler. Vi reagerer alle ulikt på de ulike medisinene, så det å tro at diabetesmedisiner er «ufarlige», er helt feil. Det er plager med nesten alt.

Arbeidet mot diabetes drives selvfølgelig for at folk som er rammet av sykdommen skal få et bedre liv. Det er en meget prisverdig tanke, og til syvende og sist handler denne sykdommen – enten vi snakker om Diabetes 1 eller 2 – om hvor mye kunnskap om sin egen sykdom den enkelte kan tilegne seg for å få fatt i de kjørereglene som kan brukes for å leve et så godt liv som overhode mulig.

Det er mye å lære i Diabetesboka. Den informerer og forklarer både om insulin og insulinresistens og den setter sykdommen inn i en sammenheng hvor det er mulig å bli klokere. Og som sagt: Kokebokdelen er uovertruffen med flotte bilder av retter som kan få hvem som helst til å få vann i munnen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...