Flott bok om diabetesmat med en viktig mangel

02.03.2020
Flott bok om diabetesmat med en viktig mangel
Spis riktig og bli friskere
Cappelen Damm

Gunn Karin Sakariassen og Hege Hasler Barkhaughøgda har gitt ut en meget god og solid bok med matoppskrifter som er som hånd i hanske for folk med diabetes. «Spis riktig og bli friskere» står det på forsiden. Ifølge Cappelen Damm har boka DIABETESBOKA allerede solgt i 15 000 eksmplarer, og det forteller noe om behovet for nettopp en slik bok. Diabetes er dessverre blitt en folkesykdom.

Denne boken inneholder 60 smakfulle retter som i tur og orden kan lages av dem som trenger å balansere blodsukkeret og ved hjelp av ukesmenyer forsøke å endre livsstilen slik at blodsukkeret normaliseres og kommer dit det skal være. Den som arbeider med slike ting, kan fortelle at mange er blitt friske etter å ha lagt om kostholdet. Denne boka gir enhver som vil det muligheten til å forsøke.

Det å endre kosthold er kanskje like vanskelig som å slanke seg eller røykestopp. Det er ikke gjort i en håndvending, men for en god del mennesker kan det være tvingende nødvendig for å få en bedre livskvalitet – og fortsatt liv. Så farlig kan sukker være når det tar overhånd.

I denne boken finnes det også en god oversikt over hvilke medikamenter som kan brukes for å senke blodsukkeret; enten hver for seg eller i kombinasjon med andre legemidler. Dette er god og nyttig informasjon som den enkelte kan ha stor glede av å vite noe om. Ikke minst er det interessant å lese litt om virkningsmekanismene for at sukkeret går ned og hva som ligger i kjemien i det enkelte preparat.

Men – og her er bokens viktigste og alvorligste mangel: Det er ikke listet opp noen  bivirkningener av de enkelte medisinene. Det er et stort minus og gjør foreliggende oversikt nesten ubrukbar.

På ethvert pakningsvedlegg kan vi lese at de aller fleste medisiner gir bivirkninger. Slik er det også med medisiner mot diabetes. F.eks. kan Jardiance  gi en kjedelig balanitt (betennelse under forhuden og på penishodet, med symptomer som smerter, kløe, rødhet og utflod/belegg), mens Trulicity kan gi allergiske reaksjoner (kløe), apetittmangel, generell uopplagthet og smerter i kroppen.

Dette er bare to eksempler. Vi reagerer alle ulikt på de ulike medisinene, så det å tro at diabetesmedisiner er «ufarlige», er helt feil. Det er plager med nesten alt.

Arbeidet mot diabetes drives selvfølgelig for at folk som er rammet av sykdommen skal få et bedre liv. Det er en meget prisverdig tanke, og til syvende og sist handler denne sykdommen – enten vi snakker om Diabetes 1 eller 2 – om hvor mye kunnskap om sin egen sykdom den enkelte kan tilegne seg for å få fatt i de kjørereglene som kan brukes for å leve et så godt liv som overhode mulig.

Det er mye å lære i Diabetesboka. Den informerer og forklarer både om insulin og insulinresistens og den setter sykdommen inn i en sammenheng hvor det er mulig å bli klokere. Og som sagt: Kokebokdelen er uovertruffen med flotte bilder av retter som kan få hvem som helst til å få vann i munnen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...