Å lage mat er en opplevelse i seg selv

19.09.2022
Å lage mat er en opplevelse i seg selv
Magnus Liøkel
Ole lærer å lage mat

Å bo alene og lage mat til både seg selv og gjester kan være vanskelig nok. Det finnes eksempler på at det er menn som er sørgelig interessert i bordets gleder og som nesten sulter ved kjøleskapet. Men nå er det ingen grunn til å fortvile. Boken «Ole lærer å lage mat – en bok for deg som nesten aldri har lest en kokebok» av Magnus Liøkel kan være redningen.

Det er mange som er av den oppfatning at det å lage mat er en kunst. Det er det også, men det er en kunst hvor vi alle kan delta – og om vi ikke skal bli mestre kan vi lære oss triks og knep som gjør at maten kan bli vel så godt som den vi kjøper på en restaurant. Kunsten ved å lage mat er å gå løs på det og gjøre de feil som gjøres kan – og lære av dem. «Jeg var læregutt før jeg ble Mester», sa en kokke en gang til meg.

Denne boken er full av gode, sunne og klare oppskrifter som gjør det lett for alle å lage mat.

God mat begynner med innkjøp av gode råvarer. Dårlige poteter, svekker maten. Slappe gulrøtter likeså. For ikke å snakke om bedervet kjøtt. Njet – kast det og finn på noe annet!

Når så ingrediensene ligger der er det bare å ta fatt. Begynn med en ting av gangen og utvid kokkekunsten etter hvert som oppskriften ber om råvarer til å sette det hele sammen til en rett. Det er ikke vanskeligere enn man gjør det til, men det er viktig å passe klokka og ikke la noe steke, koke eller brenne i stykker. Det er fort gjort. En alarmklokke er derfor godt å ha – og bruke. Tre minutter er tre minutter – og 20 er 20. det samme gjelder stekeovnens grader – 200 grader i 40 minutter. Det bør man følge slavisk. Forfatteren har sikkert gjort samme feilen som du og jeg kommer til å gjøre – ødelegge maten. Da er det bare å redde restene og begynne forfra.

Boken «Ole lærer å lage mat» inneholder oppskrifter på både enkle og mer avanserte retter, og selv om den retten som her skal nevnes spesielt ikke er spesielt avansert, krever den omtanke og mye kjærlighet for å lykkes. Jeg snakker om Boeuf Bourguignon – også kalt fransk kjøttgryte eller «kjøtt i mørket».

Får man til Boeuf Bourguignon på en god måte er man sikret en meget vellykket middag som det vil bli snakket om. Som kjøttingrediens er det viktig å bruke høyrygg, ikke bibringe. Og det er viktig å skjære opp kjøttet i terninger og brune dem før de legges i gryten. Retten inneholder en viss del rødvin. Om du bruker dyr eller billig vin, spiller egentlig ingen rolle. Men med den billigere blir retten bedre enn den dyre. Følg oppskriften med ingrediensene, og glem ikke laurbærbladene. La det hele koke sammen til den nydelig Boeuf Bourguignon.

Retten skal serveres med pressede poteter, ikke potetmos eller kokte poteter; enskjønt kokte, små poteter er et meget godt alternativ om man ikke har et pressjern for poteter i kjøkkenskuffen. (Her skriver anmelderen av erfaring.)

«Ole lærer å lage mat» er en bruksbok for alle, enten man er ny eller erfaren på kjøkkenet. Poenget er at boken gir nye ideer til nye retter – og gjør samtidig det å lage mat til en opplevelse i seg selv. Mat er kultur – og DEN kulturen er vi alle en del av.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Bogstadveien i Oslo har en historie å fortelle

Bogstadveien i Oslo har en historie å fo...

Til jul kunne nær sagt hvem som helst ...

Søvn – en betingelse for liv

Søvn – en betingelse for liv

Å sove er en betingelse for liv. Sover ...

Lær noe annet om all verdens land

Lær noe annet om all verdens land

Kunnskap om all verdens land kan aldri bli ...

Torstein Raaby - historien om en  ukjent eventyrer og krigshelt

Torstein Raaby - historien om en ukjent ...

Finnes det fremdeles ukjente krigshelter ...

Inger-Lise Finstads brennende hjerte

Inger-Lise Finstads brennende hjerte

«Brennende hjerter» heter en liten bok denne ...