En blodig kamp!

17.02.2017
En blodig kamp!
Kjetil Hamre

Kjetil Hamre, som i disse dager er aktuell med sin tredje bok Kjærleiksveven, vet at å lage en diktsamling kan være en blodig prosess.

– Dessverre er det begrenset med plass i en bok. Det begynte med 105 dikt. Så ble det 70, og deretter 55 …  Blodet fløt! Diktene måtte et etter et nedslaktes, inntil jeg tilslutt satt igjen med de rundt 55 du nå kan lese i samlingen min, forteller Hamre med sorgfull stemme.

Leseren i sentrum

For Kjetil Hamre er det å bevege leseren det viktigste. Med sin tredje bok ønsker han å invitere leseren inn i sin verden.

– Jeg vil svært gjerne at andre skal få ta del i min diktverden. Jeg ønsker at leseren skal få muligheten til å sette seg inn i min tankegang og kanskje finne et korn av kunnskap der, sier dikteren. – Og kanskje litt sorg og glede.

Personlige tragedier som drivkraft

– Til dels har jeg hatt personlige tragedier som drivkraft, men med tiden gikk dysterheten over til en fascinerende interesse for naturen og menneskene som omgir meg. Her jeg bor, på lille Bokn, skulle en da tro at man ganske fort gikk tom for ting å skrive om, men den gang ei. Etter alle disse årene med skriving, vil jeg aldri slutte å forundre meg over det mangfoldet jeg lever i og er en del av, forteller forfatteren.

Skriveprosessen

– Jeg bruker mye tid på å reflektere og assimilere over natur og mennesker. Derfra kommer nye dikt til, det går litt i rykk og napp. Ofte begynner det med et par stikkord eller en linje eller to. Deretter lar jeg materialet, tankene og refleksjonene ligge i bløt og godgjøre seg, helt til jeg til slutt sitter igjen med en skisse, forklarer dikteren.

– Når skissen til slutt nærmer seg ferdig, og jeg trenger tid for meg selv, burer jeg meg inne. Ofte trenger jeg nettene til hjelp før jeg sitter igjen med det jeg kaller grovdikt, sier forfatteren.

Når diktene nærmer seg ferdige, får forfatteren hjelp blant annet fra vennene i bandet han spiller i.

– Jeg skriver også tekster til bandet jeg spiller i, The Kvednabekkjers, og når diktene begynner å bli ferdige, tar jeg dem med dit. Der gjennomgår diktene en naturlig ”vask”, før de aller siste justeringene gjøres. Da har jeg et ferdig dikt, smiler dikteren. – Det er en ømfintlig prosess å skrive dikt.

Forventninger

– Jeg har egentlig ikke så store forventninger utover det at leserne skal få en god opplevelse når de leser diktene mine. Det tror jeg at de kommer til å få, avslutter forfatteren.

Kjetil Hamre som er 48 år og bosatt på Bokn, er i disse dager altså aktuell med sin tredje diktsamling Kjærleiksveven. Hans to andre bøker er I ord i bilder (2008) og Svarthvitt med nyanser i grått (2011) .

Svein Kåre Gunnarson

Stikkord i denne artikkelen
dikt, poesi, mangfold,

Nyheter

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Vigdis Hjorth nominert til National Book ...

Sent tirsdag kveld ble det klart at Vigdis ...

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Anmeldelser

Skikk og bruk for moderne mennesker

Skikk og bruk for moderne mennesker

Skikk og bruk blir aldri umoderne, og år ...

Mesterlig om kristen sang og musikk

Mesterlig om kristen sang og musikk

Ikke siden Lunde Forlag As ga ut sitt sang- ...

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

«Det var gjennom fellesskap med andre mennesker ...

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Er en bok om et kirkejubileum dømt til ...

De små barnas professor

De små barnas professor

Ola Didrik Saugstad heter mannen som i så ...