Blomster som aldri visner

30.04.2020
Blomster som aldri visner
Lyrikkforlaget
Else Lien Krogedal

Else Lien Krogedal er ikke ukjent med forfattergjerningen. Hun har tidligere utgitt tre barne- og ungdomsbøker og en dokumentarbok om foreldrenes misjonstjeneste. Nå er hun for første gang aktuell som lyriker med diktsamlingen «Dråpediamanter», som kommer ut på Lyrikkforlaget.

Krogedal har lenge båret på ideen om en diktbok, og diktene har blitt til gjennom mange år. – Da jeg ventet mitt fjerde barn, syntes jeg det var så fantastisk at jeg måtte bare sette ord på følelsene mine, forteller Krogedal. – Dette ble til diktet «Det største», som er med i «Dråpediamanter». Etter hvert ble det mange dikt.

Jæren og naturen der har også gitt inspirasjon. Krogedal hadde den første oppveksten i Sponvika i Halden, men som tolvåring måtte hun forlate «barndomsparadiset» og flytte til Ganddal i Sandnes. – Da jeg sto på busstasjonen, kom en nabo bort til meg og stakk et lite bibelkort i hånden min. På kortet var det et bilde av Jesus, og under sto det:

Jeg vil lære deg og vise deg den veien du skal vandre, jeg vil gi deg råd og la mitt øye våke over deg. (Salm, 32,8)

– Jeg er så takknemlig for dette ordet. Det har fulgt meg gjennom hele livet.

Krogedal ønsket opprinnelig å bli lærer, ettersom hun alltid har vært glad i barn. Men flere hendelser gjorde det slik at det ble handelsutdannelse med engelsk og tysk handelskorrespondanse i stedet. – Jeg hadde egentlig aldri tenkt på noe slikt, men jeg fikk kjempegod bruk for det da jeg og ektemannen min startet Krogedals kunstsmie, som vi drev i 18 år med eksport til andre land. Gud ser lenger enn oss!

Hun arbeidet heller med barn og ungdom på fritiden. Da radiomonopolet ble oppløst på 1980-tallet, ble Krogedal involvert i nærradioarbeidet. Her fikk hun en mengde nye oppgaver, blant annet opplesning av egne og andres dikt.

– Det var spesielt barneprogrammet «Liten og stor», som ble populært. Dette var før Barne-TV kom på lufta på formiddagen i helgene. Vi fikk til og med pris av KKL for juleprogrammet vårt, forteller forfatteren.

Diktene i «Dråpediamanter» er ment for både unge og eldre, og flesteparten handler om et levd liv.

– Mange vil nok kjenne seg igjen i natur og familieliv og ikke minst et spennende Gudsliv, for det er spennende å leve med Jesus!

Krogedal håper boken kan selge godt, og at noen gjennom hennes ord kan finne hjelp og trøst. – Det er jo en takknemlighetens bok, forteller hun. – En takk for livet og Guds ledelse. Kjøp gjerne denne boken i stedet for blomster når du går på besøk. Gode bøker er «blomster» som aldri visner.

Krogedal har heller ikke tenkt å gi seg med diktningen med det første. – Jeg har opplevd mye gjennom et langt liv, så dersom denne boken blir godt mottatt, kommer det gjerne en til. Jeg har mange dikt på lager.

 

Audun Rømcke

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...