Bærekraftig strikk

14.02.2017
Bærekraftig strikk
I Nina Skarra strikkebok får du 29 unike Nina Skarra-design du kan strikke selv

Nina Skarra er den første skandinaven som har vist kleskolleksjonene sine på Mercedes Benz New York Fashion Week. Hun er internasjonalt anerkjent for sine gallakjoler, og for kolleksjoner med florlett, skjør silke, kombinert med den tykke, røffe fiberen fra ull. Nå kommer hun med sin aller første strikkebok, med fokus på kvalitet, bærekraftighet, etikk og miljø.

– Jeg har skrevet mer enn det som er vanlig i en strikkebok. Det er fordi jeg har ønsket å formidle litt om hvem jeg er og hvordan jeg tenker når jeg jobber kreativt. Fordi bærekraft er noe jeg brenner for har jeg ønsket å skrive litt om mine tanker rundt dette, skriver Skarra på hjemmesiden sin.

Design og teknikk

I boken viser designeren hvordan man kan bruke plagg fra catwalken i egen garderobe, tenke bevisst rundt egen stil, og velge kvalitetsplagg som kan leve lenge. I tillegg til oppskriftene får du et innblikk i Skarras arbeidsmetode, og tips til hvordan du selv kan jobbe med, og utvikle, dine kreative evner. Nina Skarras kolleksjoner kombinerer rene linjer, funksjonalitet og skandinaviske håndarbeidstradisjoner. Ved hjelp av boken får man selv mulighet til å produsere unike strikkedesign basert på gamle norske håndverkstradisjoner i oppdaterte og nyutviklede teknikker etter hennes design. Moteverden er preget av høyt tempo og lite fokus på bærekraftighet, etikk og miljø. Ved å strikke selv, tar du makten tilbake. Strikk har vært veldig viktig for Skarras karriere. – Det var strikk som først skapte en arena for meg, med store, tykke avantgarde-gensere, skriver hun i boken. – Det er håndarbeid, og håndarbeid er kunstverk.

Tilbake til røttene

I Nina Skarra strikkebok er det bare brukt garn fra norske produsenter, og sporbarhet og 100% gjennomsiktighet er viktig. Skarra brenner for lokal produksjon, og er opptatt av å bevare norsk kulturlandskap. – Kulturlandskapet er et symbol på det bærekraftige jordbruket, der husdyrene har nøkkelrollen i forvaltningen av utmarka, for at den ikke gror igjen og blir til krattskog som fortrenger dyrearter som i årtier har vært avhengig av denne type landskap for å overleve, skriver hun.

Skarra er kritisk til billigkjedene og forretningskonseptet de har innført. Vi kjøper enorme mengder klær, og bytter de ut etter kort tid, gjerne fordi kvaliteten ikke er god nok. Verdiene som tradisjonelt har vært forbundet med mote, nemlig det å se forbi merke og trend, men heller se på plagget i seg selv, forsvinner. Materiale, passform og sømmer blir ofte nedprioritert når prislappen viser 149,50. Dette gir konsekvenser for miljøet.

– Jorden som generasjoner før oss har stelt og tatt vare på, er blitt rasert og utnyttet. Det er derfor vi må tilbake til røttene våre. Ta tilbake den integriteten og kunnskapen som våre foreldre og besteforeldre hadde. Vi må tilbake til deres verdier. Det er det som er nytt, innovativt og i forkant. Det er det som er klasse. Det som er stil. Og til syvende og sist er stil viktigere enn mote, skriver Nina på hjemmesiden sin. 

 

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...