Fra røykerom til maraton av Siw B. Nicolaisen

28.02.2017
Fra røykerom til maraton av Siw B. Nicolaisen
Fra røykerom til maraton

Vi er livredde for hull i livskvaliteten. Vi er livredde for at livet skal bli fattig og tomt. Nytt, annerledes og dårligere. Livredde for at resten av livet skal bli som å spise pølse uten ketchup. Kjedelig og smakløst.

Gjennom denne boken ser leseren at det ikke er hull i livskvaliteten hun burde være redd for, men tidshullet. Det hullet som oppstår når to timer daglige røykepauser forsvinner og etterlater seg et ekko av gamle innarbeidete uvaner og røyketanker.  Når 9 av 10 røykesluttforsøk strander sier det lite om røykere, men mye om røykesluttmetodene som til nå har vært vanlige å bruke. Her skiller røyke­slutt­formelen i denne boken seg ut ved å presentere en ny måte å tenke på og en ny måte å angripe utfordringene på; den garanterer suksess dersom du gjennomfører den på rett måte.

Selv byttet forfatteren ut sigarettene med joggesko og fylte på den måten sitt eget tidshull. I boken bruker hun seg selv som eksempel underveis i røykesluttprosessen, fra D-dagen 1. juni 2015 til gjennomført hel-maraton under Oslo Maraton høsten 2016. Likevel handler ikke dette om å gjøre røykere om til maratonløpere, ikke i det hele tatt. Det handler om at hver enkelt må fylle sitt tidshull med den aktivitet som passer dem best. Enten ved å bruke mer tid på en allerede aktiv interesse eller børste støv av en gammel. Og at det tar tid er ikke lengre et argument mot å finne frem strikkepinnene, fjellskoene, danseskoa eller kokeboka, for det skal vanskelig gjøres å bruke like mye tid på denne nye aktiviteten som det du brukte på den gamle, røykingen.

Det har vært en merkelig enkel reise. Motstridende, men likevel sammenfallende. Enkelt fordi gevinstene hun fikk ved å slutte med nikotin var så mange. Dessuten fulgte det ikke smerter ved avvenningen, ingen forferdelige medisinkurer eller traumatiske abstinenser, og selve nikotinslutten tok heller ikke ekstra tid. Tvert om, hun fikk bedre tid. Vanskelig nettopp derfor. Hun fikk tid hun ikke helt visste hva hun skulle fylle med. Pauser hun ikke helt skjønte vitsen med. Dessuten ble et viktig belønningssystem frarøvet henne.

Hvorfor er det så merkelig vanskelig? Når vi vet hvor farlig dette er for oss, kroppen vår og omgivelsene våre, hvorfor er det likevel ikke enkelt å stumpe røyken for godt? Noe av dette forsøker forfatteren, gjennom egne erfaringer og gjennom refleksjoner rundt røyking som fenomen, å finne frem til gode svar på. Det har vært sagt før, men sjelden har det vært mer sannhet i setningen enn i dette tilfelle: «Når jeg klarte slutte røyke klarer alle!»

Siw B. Nicolaisen er utdannet barnevernspedagog med videreutdanning innen veiledning og spesialpedagogikk. Til daglig jobber hun som veileder for ungdom ved Nav i Porsgrunn. Hun har tidligere skrevet kronikker, noveller og barnebøkene Hvorfor pappa har så søvnige øyne (2014) og To planeter under samme måne (2015).

 

Tittel: Fra røykerom til maraton

Forfatter: Siw B. Nicolaisen

ISBN: 9788282334198

Format: 13x20 cm

Innbundet

 

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...