Diktene kommer av seg selv

17.04.2023
Diktene kommer av seg selv
Lyrikkforlaget
Bente Grønning

– Ingen liv blir levd like. Det er mange «stemmer der ute». Alle mennesker har et budskap eller en historie å formidle, gjennom sine liv. Boka Curriculum Vitae ut av intet, bærer min stemme, sier Bente Grønning, som i disse dager kommer med sin første diktsamling.

– Det er mange år siden jeg skrev mine første dikt, faktisk så langt tilbake som til 1988. Da hadde jeg en periode da dikt bare kom som perler på en snor. Alle diktene kom den gang, som nå, når jeg var alene ute i naturen. Når jeg var i oppmerksomt nærvær, i ett med omgivelsene. De handlet blant annet om vennskap, barn, kjærlighet og livet slik det ble reflektert fra mitt unge sinn. Jeg måtte skynde meg hjem for å skrive dem ned, forteller Grønning.

– Det er ganske fascinerende å lese diktene fra den gang – livet, uten disse 35 års lag av erfaringer over. Diktene kom med ujevne mellomrom, gjerne i forbindelse med en brytningstid i livet. Så ble det plutselig stopp i en tiårsperiode, når livet var på sitt travleste med tre barn, jobb og studier.

 

Det var egentlig ganske så tilfeldig at det ble en bokutgivelse.

–En venn spurte meg i fjor sommer om hvordan det gikk med skrivingen min. Hun visste at jeg hadde skrevet dikt og noen noveller for mange år siden. Jeg lo og sa at jeg hadde lagt det på hylla for lenge siden, men hun oppfordret meg til å sende inn manus for vurdering. Sommeren ble en ny brytningstid for meg, da jeg fulgte min far nært gjennom hans siste tid i livet. Nye dikt kom, og en kveld i september bestemte jeg meg for å sende et knippe dikt for vurdering. I januar kom brevet fra Lyrikkforlaget med positiv respons. Det var aldri en plan med denne boka, den kom ut av intet, smiler Grønning.

 

Å sette ord på hvem man er som person, er det samme som å be leseren danne seg et inntrykk ut ifra sitt eget liv, sine preferanser og erfaringer.

– Det er i grunnen ganske spennende, for hvem du enn møter på din vei, vil ha sin egen forståelse av hvem man er, nettopp ut ifra det personen sanser og tenker, enten i et kort eller lengre tidsperspektiv, sier forfatteren.

Hun er oppvokst i Stavanger og hadde en aktiv barndom med både skole- og fritidsengasjement.

– Som voksen har jeg vært så heldig å få tre flotte barn, vært student innenfor ulike spennende fag, og arbeidet med det jeg har likt aller best. De siste ti årene har jeg arbeidet innenfor petroleumsnæringen sammen med flotte mennesker fra ulike deler av verden. Jeg trives i et aktivt, dynamisk og fleksibelt miljø.

Men livet er ikke bare jobb. Man skal også ha fritid. Bente Grønning vet nøyaktig hva hun skal bruke fritiden til.

– Jeg liker meg best ute: Aller helst på ski i fjellet, enten i skisporet eller med telt og pulk sammen med huskyen Taiga, og familien. Ellers står gåturer i fjellet, skog og mark veldig høyt på lista. Jeg har besteget en 6000 meters topp i Himalaya, krysset Iran på motorsykkel, padlet gjennom Femundsmarka og gått på ski over Finnmarksvidda og Jostedalsbreen. Et aktivt fritidsliv, med andre ord.

 

Grønning har etablert et meditasjonssenter i Sandnes. Her kan alle som ønsker å lære om praksis i oppmerksomt nærvær, meditasjon, zen eller mindfulness, som det gjerne kalles, komme sammen i et fellesskap og praktisere.

– Mennesker som kjenner meg i ulike sammenhenger, blir nok overrasket og forundret over å bli kjent med den dikteriske siden av meg. Den som har vært skjult, som jeg nå ydmykt åpner døren for. Diktene i Curriculum Vitae ut av intet er kommet til meg i øyeblikk av oppmerksomt nærvær, når jeg har vært i ett med omgivelsene ute i naturen, et sted. Som starten av boka indikerer, klarer jeg aldri å fremkalle noen dikt ved den styrte tanken. De kommer av seg selv, ut av intet, på et vis. Som «skygger» av tankene mine, kanskje? Det er vanskelig å beskrive, det må erfares.

 

Grønning er ikke fremmed for at det kan komme flere bøker.

– Jeg har skrevet mange dikt siden jeg sendte manuskriptet til Lyrikkforlaget, så en oppfølger vil jeg anta vil komme. Kanskje noen av diktene fra 80-tallet også blir inkludert da? I tillegg har jeg skrevet eventyr for mange år siden, samt noen noveller. Jeg har på følelsen av at jeg også går «svanger» med et nytt eventyr som ikke har manifestert seg i ord enda. Det er noe med å være tålmodig og ha tillit, smiler hun lurt.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...